Vind zelf het antwoord op uw vraag

Vraag van de week

Wat is correct: De gemeente raamt de investeringskost of investeringskosten voor de nieuwe fietspaden op 10 miljoen euro?

De meervoudsvorm investeringskosten is in elk geval correct. Die vorm is standaardtaal in het hele taalgebied. Het is niet duidelijk of de enkelvoudsvorm investeringskost tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.

In de standaardtaal drukken we de betekenis 'de prijs die je voor iets moet betalen', 'de uitgaven die je moet doen' uit met de meervoudsvorm kosten. Bijvoorbeeld: De hoge kosten van psychotherapie doen veel patiënten afhaken. Ook samenstellingen zoals loonkosten, productiekosten en investeringskosten staan in de standaardtaal in het meervoud. In België wordt in die betekenis vaak de enkelvoudsvorm kost gebruikt, ook door standaardtaalsprekers. Toch is er een vrij grote groep taalgebruikers die dat gebruik afkeurt.

Kost kan in de standaardtaal wel worden gebruikt in betekenissen als 'levensonderhoud' (bijvoorbeeld Wat doet ze voor de kost?) of 'voedsel' (bijvoorbeeld Hij houdt van eenvoudige kost).

20 mei 2019

Meer dan 100 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema en ga meteen aan de slag.

U kunt alle tests vinden op: http://www.taaltelefoon.be/spellingtests.

Boek- en webwijzer

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Hou je taal heerlijk helder

Woord van de week

biogondiër

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) moedigt mensen in een nieuwe campagne aan om als biogondiër door het leven te gaan. Een biogondiër is iemand die vaak bioproducten koopt en daarmee lekkere, bourgondische maaltijden maakt. VLAM wil met dat woord duidelijk maken dat biologische voeding en bourgondisch genieten zeker samen kunnen gaan.
 

biogondiër

oude woorden van de week

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

Spelling: de regels op een rij voorpagina
  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

pdf bestandSpelling_de_regels_op_een_rij.pdf (9.51 MB)

Afkortingenlijst Vlaamse overheid

Zoek in onze lijst met afkortingen die bij de Vlaamse overheid gangbaar zijn.

Volg ons