gluten (enkelvoud of meervoud)

Gluten kan als enkelvoudig en als meervoudig woord beschouwd worden. Van oorsprong is gluten een enkelvoudig onzijdig woord: het gluten. Als het onderwerp van de zin is, wordt het met een enkelvoudige persoonsvorm gecombineerd.

  • Het zetmeel is zo bewerkt dat het gluten zo veel mogelijk eruit is gehaald.
  • Bij het bakken is het gluten verantwoordelijk voor het vasthouden van de fermentatiegassen in het deeg, waardoor het kan rijzen.

Door de eind-en wordt gluten tegenwoordig vaak als meervoudsvorm opgevat: de gluten. Als het onderwerp van de zin is, wordt het met een meervoudige persoonsvorm gecombineerd.

  • Het zetmeel is zo bewerkt dat de gluten zo veel mogelijk eruit zijn gehaald.
  • Bij het bakken zijn de gluten verantwoordelijk voor het vasthouden van de fermentatiegassen in het deeg, waardoor het kan rijzen.

Taaladvies.net
Gluten: enkelvoud of meervoud?

Hebt u een taalvraag?

Nieuwsbrief krijgen?

  • vraag & woord van de week
  • wekelijks in uw mailbox
  • meer dan 12.000 abonnees

Spellingtests

  • ontdek hoe goed u spelt
  • geen exotische kwesties
  • meteen feedback

Volg ons